Hardloop junkie

Een perfecte timing voor een comeback. Het najaar staat voor de deur en dat is de periode waarin ik piek. Of zoals mijn hardloopmaatje Bas zegt: ‘De R zit weer in de maand, dus tijd voor onze PR’s.’

En toedeloe hardloopdip! De Running Ninja is back. Tijdens stratenloop Het Bels Lijntje in Baarle-Nassau heb ik afgelopen weekend mijn PR op de 10 km verbeterd. Wat voelde het als een bevrijding toen ik op de gevreesde digitale klok mijn tijd zag staan: 46.23 (ruim 1 minuut sneller dan mijn laatste record). Het was de laatste maanden namelijk meer ninja dan running. Maar al te vaak moest ik laveren tussen genieten van ontspannen duurlopen met mijn hardloopvrienden en proberen knettertjehard (adem uit) te lopen op de baan. Maar ik heb mijn mojo weer gevonden. De hardloopconnectie is terug en de gelukstofjes werken op volle toeren.

Een perfecte timing voor een comeback. Het najaar staat voor de deur en dat is de periode waarin ik piek. Of zoals mijn hardloopmaatje Bas zegt: ‘De R zit weer in de maand, dus tijd voor onze PR’s.’ Mijn favoriete 3 Brabantse loopjes komen eraan: de Tilburg Ten Miles, de halve marathon van Eindhoven en de Warandeloop. Ik kijk altijd uit naar deze sportevenementen en vind het tof om hier voor te trainen.

Maar ik ben niet altijd zo sportief geweest. Vroeger op school was ik helemaal niet goed in sport. Tijdens de gymlessen gingen mijn klasgenootjes me sans gêne uit de weg en bij een wedstrijdje werd ik steevast als laatste gekozen. Zelf hield ik het erop dat ze me simpelweg over het hoofd zagen. Zoiets. De kans dat ik ooit een sportieve prestatie zou leveren, leek voor mij lange tijd nihil. Geen leuk vooruitzicht, vond ik. Mijn kwelgeesten bleven nog jarenlang door mijn hoofd spoken.

Mijn wraak was echter zoet. Die heb ik ijs- en ijskoud opgediend. Wie had ooit gedacht dat ik 20 jaar later mijn tweede marathon ruim onder de 4 uur zou lopen? Na de finish stroomde er een lawine van endorfine door mijn lichaam. Ik kan niet meer zonder die hardloopkick. Als ik niet loop, word ik onrustig. Alle dokters zullen zonder aarzelen dezelfde diagnose stellen: ‘Mevrouw Bakker, u bent een hardloopjunkie.’ Dus ja, ik ben nu een Running Ninja, volledig verslaafd aan hardlopen. Dat gevoel na het rennen vind ik te leuk. Hardlopen voelt als een lange, geweldige track. Extatisch.

Na 3,5 jaar kan ik aardig meekomen in het hardloopcircuit. Mijn moeder moet weleens grinniken als ik een man inhaal die twee keer zo lang is.

Na 3,5 jaar kan ik aardig meekomen in het hardloopcircuit. Mijn moeder moet weleens grinniken als ik een man inhaal die twee keer zo lang is. Dat valt niet altijd mee. Ik heb geen genetische voorsprong of gratis talent. Met mijn kindermaat 34 heb ik nooit het optimale schoeisel of de perfecte demping gehad. Ook mijn lengte is een nadeel: altijd twee keer zoveel pasjes maken. Ik loop geen Keniaanse tijden, maar kan de gemiddelde recreant wel bijhouden. Daar heb ik heel, heel hard voor gewerkt. Ik heb op de baan, weg en het bos (kilo)meters leren maken: altijd presteren.

Tja, ik ben een prestatiegerichte streber. Toen ik me begon te interesseren voor wedstrijdjes en later ook marathons, kreeg ik andere prioriteiten. Alles voor een mooie tijd. Late cocktailavondjes werden ingeruild voor vroege vogel run-outs. Niet iedereen in mijn omgeving begreep dat en ik ben door mijn nieuwe levensstijl vrienden kwijtgeraakt. Dankzij mijn gezonde netwerk heb ik wel weer nieuwe matties voor het leven gemaakt. Mijn hardloopvrienden zijn de echte smaakmakers van het lopen. Ik vind deze vriendschappen bijzonder. Omdat het echt is, ontwapenend en oorspronkelijk.

Dat gloednieuwe PR is dus zeker geen eindstation, want in mijn wereld is alles snel, sneller, snelst. Ik hoop nog veel meer te kunnen bereiken. Ik heb geen grote plannen, slechts grote verlangens: een 45 rond lopen op de 10 km. Als ik die mijlpaal ooit haal, maak ik een vreugdedansje en zweef ik voor even over de grond. Dát is voor mij de magie van het hardlopen. The Running Ninja is klein, maar onstuitbaar. High-five!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *