Air Jordan

Ik ben fier op films, idolaat van Nike en ik omarm sportlegendes. Dus de nieuwe knaller van regisseur Ben Affleck ‘Air’ moest ik zeker zien. Samen met filmvriend Joey ging ik afgelopen woensdag naar de voorvertoning in Pathé. Wat een magistrale verfilming van de baanbrekende samenwerking tussen de 18-jarige Michael Jordan en de pas opgerichte basketbaldivisie van Nike.

Positieve instelling

Hoewel hij nauwelijks in beeld komt, draait de film wel degelijk om Michael Jordan. Al in zijn begindagen stond hij bekend als een ongekend gedreven sportman. Zelf zei ‘His Royal Airness’ over zijn drive: ‘Hoe harder ik ging werken, hoe meer geluk ik kreeg.’ En hoe. Zijn glansrijke carrière is niet makkelijk te overtreffen. Zijn impact op de basketbalsport was groots. Zijn positieve instelling inspireert nog altijd. 

Niet zo verwonderlijk dat Arne Slot vorige maand refereerde aan de Amerikaanse basketballegende. De Feyenoordtrainer stipte aan dat zijn ploeg vrijwel nooit eenvoudig een wedstrijd wint. Het kost bloed zweet en tranen, maar het tij lijkt nu ook gekeerd voor de ploeg uit Rotterdam Zuid. Het kampioenschap lonkt. Een typisch gevalletje van loon naar werken. 

Flink ploeteren

Harder werken voor wat meer geluk. Tijdens het sporten vanochtend flitsten de woorden van Michael Jordan door mijn hoofd. Zelf ben ik ook niet vies van flink ploeteren. Bij mij komen dingen niet vanzelf aanwaaien. Zoals velen van ons moet ik erg mijn best doen om iets te bereiken. Een PR lopen is meer dan een taaie kluif. Daar moet ik maanden, soms jaren voor trainen. Solliciteren naar die spannende nieuwe functie kost me veel moeite. Dat eindigt vaak in een teleurstelling. En van alleen kijken naar een chocoladebol kom ik met gemak 2 kilo aan. 

Met filmvriend Joey bij Pathé

Maar zo is het leven. Je krijgt niet altijd alles wat je wilt. Als kind probeerden mijn ouders dat al aan mijn verstand te peuteren. Ik kreeg geen dure spijkerbroek of belachelijk veel zakgeld. Dat vond ik super oneerlijk. Mijn ijverige pogingen om alsnog mijn zin door te drijven mislukten steevast. Mijn ouders lieten zich niet manipuleren. Hartekreten als ‘Marietje mag wel tot 2.00 uur in de stad blijven’ vonden geen gehoor.  Dus moest ik op vrijdagavond gewoon op een christelijke tijd thuiskomen. Te stom voor woorden, vond ik natuurlijk. 

Onbetaalbaar

Achteraf ben ik mijn ouders dankbaar voor hun strenge doch liefdevolle opvoeding. Hierdoor waardeer ik wat ik wel heb. Een fijn lijstje: lieve familie, vriend & vrienden, een goede gezondheid en lekker veel hardlopen. Zoiets is onbetaalbaar. Als er dan toch meer te wensen valt, moet ik er hard voor werken. Dat vind ik helemaal oké. Ik loop niet weg voor een uitdaging. Voor een droomtijd op de marathon train ik bij weer en wind. Zie ik een nieuwe kans op het werk dan moet ik ‘m pakken. En ik ben tevreden over mijn lichaam. Ik voel me goed, ook met een kilootje meer of minder. 

‘Air Jordan’ wist waar ie het over had. Neem het heft in eigen handen. Gewoon voor de zekerheid. Als je ergens hard voor werkt, geniet je van de persoonlijke overwinning. Keer duizend. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *