Perfecte jurk

‘Mevrouw Bakker?’, klinkt het opeens. Het is dinsdagochtend en het regent buiten. Ik ben op het gemeentehuis om een nieuw paspoort aan te vragen. Terwijl de schelle vrouwenstem door de wachtruimte tettert, sta ik op en loop naar balie 1. De dame aan de andere kant van het bureau kijkt verbaasd op. ‘Eh, mevrouw Bakker?’ Ik rol met mijn ogen. ‘Goedemorgen, Anouk Bakker’, zeg ik en steek mijn hand uit. ‘Maar u bent….’, stamelt ze. ‘Is Bakker uw getrouwde naam?’, probeert ze nog. Ik was net 18.

Vroeger met kinderwagenZo gaat het al 37 jaar. Iedereen herkent mij, alleen niet in combinatie met mijn naam. Anouk vind ik stom, simpel en te gewoontjes. Als kind droomde ik van een andere voornaam. Eentje die mooier was, meer mij. Misschien Serena, Julia of Madonna? De drempel lag niet hoog. Toen ik wat ouder was, hoopte ik gewoon een geschikte achternaam te trouwen. Sergi Bruguera, Paolo Maldini, Leonardo DiCaprio. De shortlist bleek een tikkeltje ambitieus.

Uiteindelijk koos ik niet voor een verstandshuwelijk met een man plus mooie familienaam, maar voor een alter ego. Toen ik vorig jaar begon met mijn blog, besloot ik een andere naam te gebruiken. De keuze was verrassend snel gemaakt. Ik noemde mezelf The Running Ninja. Het is een verwijzing naar de twee onderwerpen waar ik over wilde gaan schrijven: hardlopen en adoptie. Ik vond het catchy, origineel en bovenal herkenbaar. Eindelijk een naam die bij me past. The Running Ninja blijft goed hangen in mijn omgeving. Loopmaatjes herkennen me niet meer alleen aan mijn loopje en roze outfits, maar scanderen tijdens wedstrijden vrolijk mijn hardloopnaam. Op mijn werk weten ze mijn echte naam niet meer. Zelfs mijn moeder noemde me onlangs liefkozend ninja.

Anouk SiennaToch ben ik achteraf blij dat ik mijn originele naam niet heb veranderd. Mijn naam voelt zo eigen dat ik het zelfs raar vind als ik een andere Anouk tegenkom. Alsof je jezelf roept. Een vreemde die jouw naam heeft gepikt. Anouk Bakker is een jurk die bij me past. Mijn Koreaanse naam Hye-Jin staat symbool voor die mooie riem bij de jurk waarmee je graag pronkt. The Running Ninja maakt de outfit af. Niet iedereen vindt het trouwens een mooie jurk. ‘Anouk Bakker, dat is toch een aparte naam voor jou?’, zei de gemene vrouw achter de gemeentebalie destijds tegen me. Op een snedig antwoord zit ik nog te broeden.

3 gedachtes over “Perfecte jurk

  1. Lieve Anouk,

    Nou, ik vind de jurk prachtig, net als je blog.

    Wat dacht je hiervan: äch, dat komt omdat m’n moeder met een Nederlander getrouwd is. (geen woord aan gelogen).

    Liefs, mama

Geef een reactie