Groeten uit Holland

Hallo andere mama,

We kennen elkaar niet. Mijn naam is Anouk Bakker, je dochter. Lief spleetoogje, buitenbeentje, modemeisje, journalist, hardlooptornado. Dat is mijn tijdlijn in een notendop. In die volgorde. Net als jij had ik een fijn en onbezorgd leven gepland, maar onderweg moest ik mijn plannen veranderen. Ondanks mijn gebrek aan navigatie, rijd ik niet zomaar een doodlopende straat in. Ik keer om en rijd terug. Maar daar later meer over. Stoer als ik ben, heb ik mijn gevoelens voor jou 36 jaar geparkeerd. Het raakt me dat ik geen herinneringen aan je heb. Met een baby in je armen voelde je vast wanhoop toen je besefte dat je niet voor me kon zorgen. Je hebt me afgestaan voor adoptie en de naweeën van jouw beslissing heb ik gevoeld. Geen wraakgevoelens, wel verlatingsangst.

IMG_5268Iets anders waar mijn emotie van opvliegt, is onrecht. Als ik terugkijk op mijn jeugd zijn dat discriminatie en pesten. Ik groeide op in een helaas niet kleurenblinde wereld, in een land ver van jou vandaan. Ik was ‘dat Chineesje’ waar iedereen een mening over had. Daardoor wist ik al jong hoe het is als je anders bent en mensen een mening over je hebben. Mijn kinderjaren waren prettig. Ik was gelukkig en had veel vrienden. Daar kwam abrupt een einde aan toen ik de naar de middelbare school ging. Van de ene op de andere dag werd ik gepest. Ik degradeerde van populair naar pispaal. Ik was een tiener die probeerde te overleven. Elke ochtend stond ik op, stapte op mijn fiets en probeerde genoeg kracht te vinden om de arena vol pestkoppen te trotseren. Schrijven hield me op het rechte pad. Het moeilijkste was dat ik geen vrienden had. Als ik een toverstafje had dan wenste ik dat ik me niet meer alleen zou voelen. ‘Snap niet dat mensen zo slecht kunnen zijn. Was ik maar in één zwiep van alle pijn af’, schreef ik in mijn dagboek. Ik was toen 14 jaar.

De ommekeer kwam tijdens mijn studie. Ik kreeg onverwacht een steuntje in de rug van mijn docent journalistiek. In mijn ogen was hij een schrijfhoogheid. Hij zei wat ik sinds mijn strikdiploma niet meer had gehoord: ‘Je hebt talent.’ Toen realiseerde ik me dat ik kon opgeven of omhoog krabbelen. Ik koos voor het laatste. Jij zou me vast een knuffel hebben gegeven, zoals moeders doen. Ondanks mijn helse schooltijd bleef ik altijd positief. Het was belangrijker om elke dag te lachen dan te huilen. De drie magische woorden van mijn docent journalistiek gaven me net dat ene zetje in de juiste richting. Ik was net 20 jaar en stond voor een kruispunt. Ik wist dat er meer was in het leven. Door iemand zijn fout, ga ik niet anders over mezelf denken. Ik wil niet boos blijven op de wereld en verbitterd raken. Ik haat mijn plaaggeesten niet. Jij zou me vast wijze raad hebben gegeven. Iets van: als je het zelf niet doet, doet een ander het ook niet.

IMG_5171Dat ik nooit heb opgegeven is misschien wel het dapperste dat ik ooit heb gedaan. En daarvoor, mam, moet ik je de hand schudden. Bedankt voor de bagage, jouw erfenis aan mij. Doordat jij niet voor mij kon zorgen, heb ik geleerd dat zelf te doen. Ik ben geen einzelgänger meer, maar een gelukkige kaaskop met spleetoogjes. Zonder het label adoptiekind of pispaal. Jouw dochter gaat het ver schoppen. Ik draag mijn eerste Pulitzerprijs aan jou op. Ja, je mag dan best een traantje wegpinken.

Je dochter

8 gedachtes over “Groeten uit Holland

  1. Hallo Noukske, wat verschrikkelijk dat je al die narigheid hebt moeten ondergaan. Ook zou ik kunnen zeggen ” ze wisten niet beter ” maar dat neemt ook de pijn niet weg. Het enige wat helpt is volgens mij te zijn wie je nu bent en je bent voor mij een geweldig persoon in alle opzichten ik vind je een kanjer. En gelukkig loopt je verhaal goed af en dat heb je voor een heel groot gedeelte aan jezelf te danken. En spreek me niet tegen want ik ben oud genoeg om dit te kunnen weten.

Geef een reactie